Osvrt.com

Đumbir (Zingiber officinale)

Autor: dora Objavljeno: petak, 18. srpanj , 2008. 10:04 poslijepodne

Cvijet đumbira

Cvijet đumbira

Đumbir može vrlo učinkovito riješiti mnoge zdravstvene probleme i prevenirati jako teške bolesti.

Đumbir je najbolje preventivno sredstvo protiv mučnine na svijetu. Ovdje upozoravamo trudnice da njima nije namijenjen, jer može prouzročiti neželjeno djelovanje. Za sve ostale kategorije ljudi vrijedi. Koristan je u liječenju artritisa, jača srčane mišiće, a djeluje i protiv depresije. Ekstrakti đumbira u velikoj mjeri povećavaju pokretljivost i broj spermatozoida i liječe, odnosno preveniraju impotenciju.

Korijen đumbira

Korijen đumbira

Đumbir, blagoslovljen bio, najbolji je antikoagulans na svijetu, pa sve probleme, bolesti perifernog krvnog sustava čiji je simptom intermitetna klaudikacija uspješno riješava. Intermitetna klaudikacija je najčešći simptom stanja poznatog pod nazivom bolest perifernog krvnog sustava. Bol je posljedica slabog dovoda kisika u mišiće nogu, zbog smanjenog protoka krvi kroz sužene krvne žile. Intermitetna klaudikacija je glavni uzrok bola i gubitka pokretljivosti starijih ljudi.

Đumbirov enzim ZINGIBEN (oko 2%) jednako je moćan enzim kao bromelain u ananasu ili papain u papaji. Đumbir sadrži više od 12 antioksidansa. Antioksidansi su kemikalije koje uklanjaju slobodne radikale, visokoreaktivne molekule kisika koje oštećuju staničje. Važno: đumbir sadrži određene kemikalije (gingerole i šogaole) koji smiruju želudac i olakšavaju probavu poticanjem valovitog grčenja mišića, koje pokreće hranu kroz crijeva. Đumbir liječi i dugotrajni zatvor.

Može se konzumirati na mnogo načina: ušećereni đumbir je prava poslastica i lijek, kao mirodija poboljšava okus mesa, kao čaj je također vrlo učinkovit. Kako pripremiti čaj? Nekoliko komada đumbira se ostruže i nariba na ribež. Sok se iscijedi i popije. Trop se prelije s kipućom vodom i pusti da odstoji 20 minuta. Procijedi se i pije svakod dana, dok se ne riješimo tegoba. Okus je pikantan, a zdravlje na pomolu. I trop koji preostaje nakon cijeđenja čaja, može se upotrijebiti kao oblog za giht ili bilo koji zglob koji je pod upalom.

Šalom!


Slika: Cvijet đumbira
Autor: Brian Moore from Shorewood, WI, U.S.A.
Licence: Creative Commons Attribution 3.0

Slika: Korijen đumbira
Author: Nino Barbieri
Licence: Creative Commons Attribution 2.5


Comments (2)

Kategorije: Nutricionizam,Zdravlje

2 komentara

Komentar autora/ice Milan Jelešević

Made Srijeda, 30 of ožujak , 2011 at 2:28 poslijepodne

Danas ga dobih na poklon,dio ću posaditi,a ostatak koristiti kao začin,dodatak hrani i u čaju.Nadam se da će mi pomoći ublažavanju tegoba od dugogodišnje Multiple.

Komentar autora/ice Suncica G.

Made Srijeda, 6 of travanj , 2011 at 11:07 prijepodne

Odlicno!
Hvala!
Molim za savjet: Kako konzumirati usecereni djumbir da bi se poboljsao imunitet?
Koliko grama dnevno?
Prije ili poslije jela?
Treba li ga polako grickati i isisavati sokove ili ga samo pojesti?
Ocekojem odgovor i zahvaljujem!

Ostavite komentar

XHTML: Možete koristiti slijedeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Autor

Zovem se Dora Math i nudim vam jednostavna rješenja. Nisam član niti jedne političke stranke niti udruge. Slobodnjak sam, intelektualka koja želi svoja iskustva i stečeno znanje podijeliti sa drugima.

Šalom! (Mir s vama)